کشند قرمز

کشند قرمز

 کشند قرمز نامی است برای یک رویداد طبیعی که به آن سکوفایی جلبکی نیز می گویند. این پدیده در خورها،آبهای شور و یا آبهای شیرین اتفاق می افتد و در آن جلبکها به سرعت در ستون آب تجمع می یابند.

این جلبکها در بیشتر مواقع شامل فیتوپلانکتونها هستند که ارگانیسمهایی تک سلولی و گیاه مانند می باشند که می توانند لکه های بزرگی را نزدیک سطح آب ایجاد نمایند. گونه های خاصی از فیتوپلانکتونهای فتوسنتز کننده رنگدانه هایی دارند که به رنگ های سبز،قهوهای یا قرمز در می آید.تمام شکوفاییهای جلبکی تراکم بالایی ندارند تا منجر به تغییر رنگ آب گردند. همچنین با وجود اینکه به تمام انواع شکوفایی در اصطلاح کشند قرمز ( Red Tide ) گفته می شود، تمام آبهایی که در آنها شکوفایی رخ داده به رنگ قرمز در نمی آیند.

تخلیهٔ پساب‌های صنعتی و خانگی که مملو از موادی چون نیترات‌ها و فسفات‌ها هستند در دریا موجب فراهم شدن غذای زیاد برای فیتوپلانکتون‌ها و ازدیاد آنی جمعیت آن‌ها می‌شود.تناوب تابش ابر-آفتاب و بارندگی کمک به سزایی در رشد این موجودات می‌کند و وزش طوفان و گردوغبار از طرف بیابان‌ها نیز باعث فراهم شدن ذرات آهن‌دار می‌شود.

برخی از انواع کشند قرمز به تولید سمهای طبیعی،کاهش اکسیژن محلول یا سایر تاثیرات منفی می انجامد. بیشترین تظاهرات از کشند قرمز مربوط به مرگ و میر آبزیان وحشی دریایی و ماهیان ساحلی،پرندگان،پستانداران دریایی و سایر موجودات است.
برخی از جلبکهای مذکور تولید سم می کنند و ندمتنانی مانند اویسترها،صدف ها و سایر موجودات فیلتر کننده از آنها تغذیه می کنند. از این طریق سم وارد بدن آنها و سپس ماهیانی که از آنها تغذیه می کنند می شود و در ادامه زنجیره غذایی وارد بدن انسان می شود. هر چند تمامی گونه های مسبب کشند قرمز سمی نیستند اما گوته های سمی بیشتر در به وجود آمدن این پدیده دخیلند. از این رو پدیده مذکور می تواند سبب بروز بیماری های خطرناکی شود و اثرات زیان بار اقتصادی به دنبال داشته باشد که از جمله دلایل آن می توان به صدمه خوردن صنعت توریسم اشاره کرد. بنابراین شناخت این رویداد و راه های جلوگیری از آن لازم و ضروری به نظر می رسد.
شکوفایی به صورت پایدار می تواند سبب کمبود اکسیژن منطقه ( شب هنگام ) شده و در نتیجه خفگی آبزیان را در داشته باشد و گاه به حالت لزج و چسبنده دیده می شود. بطوری که وقتی آب در دست گرفته می شود از بین انگشتان به صورت یک توده غلیظ خارج می شود که در این مرحله بیشترین مرگ و میر موجودات دریایی اتفاق می افتد.

 

تهیه و تنظیم : بهاره صمدی کوچکسرایی

Logo

مرکز غواصی ایران با هدف افزایش علم وشناساندن این رشته مفرح در کشور عزیزمان ایجاد شده است نویسندگان این سایت از غواصان کار آزموده و با سابقه می باشند و استادان و مدرسان در باﻻ بردن سطح علمی این رشته در ایران در کنار ما خواهند بود.

logo-samandehi