باراکودا

باراکودا

پس  از کوسه ها , ترسناک ترین و درنده ترین  ماهی دریا و اقیانوس ماهی بادرکودا (Barracuda) می باشد ,  ماهی که فیلم های هالیوودی بسیار درباره آن اغراق کرده اند  و بسیاری د یگر به این ماهی لقب گرگ دریا داده اند والبته در واقعیت چنین نیست.

 

ماهی یاراکودا با نام فارسی ( کوتر )  (Kutr) که بومیان  سواحل جنوبی  و خصوصا اهالی هرمزگان آن را به نام ماهی قطر می شناسند تقریبا در تمامی مناطق جنوب یافت می شود از گونه های شیلاتی و محبوب می باشد. در حدود 20 گونه ماهی باراکودا در جهان شناخته شده است که از این میان 4 یا 5 گونه آن در آب های جنوب ایران زندگی می کنند. ماهی باراکودا عموما به صورت گله ای زند گی می کنند و فقط انواع بزرگتر نظیر باراکودای بزرگ ( Great Barracuda- Sphmyraena Barracuda ) بصورت انفرادی زندگی می کنند.

گله های باراکودا ( Scholl Barracuda ) معمولا بی خطر هستند, این گله با ماهیانی با طول 40 تا 90 ساتنتیمتر در سواحل جنوب به وفور یافت می شوند و طعمه های بسیار خوبی برای غواصانی هستند که با تفنتگ غواصی به شکار ماهی ها در زیر آب می روند. به محض ورود به آب غواص گله ی ماهی باراکودا پراکنده می شود و پس از مدتی در اطراف یا نزدیک او جمع می شوند و گاهی دایره وار به دور او می چرخند.هر چند این گله ها بی خطر هستند , ولی نباید احتیاط را فراموش کرد چرا که این ماهیانت بی خطر آرواره های قدرتمند همراه با دندانهای بسیاری تیزی داشته که براحتی می توانند سبب جراحت شوند خصوصا هنگامی که در قلاب ماهیگیری یا نیزه تفنتگ غواصی گیر کنند.
از میان گونه های ماهی باراکودا , باراکودای بزرگ در دنیا به عنوان یک گونه ی خطرناک برای انسان معرفی شده است که با طول 8/1 تا 4/2 و دندان های بسیار تیز و برنده و آرئواره های قدرتمند , بسیار خطرناک می باشد. این ماهی بصورت انفرادی زندگی وشکار می کند و عموما ماهیان کوچکتر از خوئد را صید می کند و در میان صخره ها و نواحی مرجانی و در آبهای گرم زندگی می کنند.
بیشترین حمله باراکودای بزرگ به اسکین دایورها و شناگران سطح آب بوده و بندرت به غواصان که در زیر آب هستند حمله می کند. این ماهی معمولا فقط یکبار حمله می کند و سپس دور می شود , آنها ممکن است برای مدت زمان طولانی یک غواص را در زیر آب تعقیب نمایند و به دنبال او روان شوند و تا زمانی که از سوی غواص تحریک نگردند , هرگز حمله نمی کنند. بیشترین حمله ی باراکودای بزرگ در آبهای تیره و تاریک و در آبهایی بوده است که دید بسیار ضعیفی داشته اند . این ماهی هنگام تاریکی شب به شکار می رود و غالبا جذب اشیا براق شده و چه در شب و یا در روز به هر جسمی که برق بزند حمله می کند . گوشت باراکودای بزرگ سمی بوده و خوردن آن موجب مسمومیت شدید غذایی می گردد.


پیشگیری

1-    در هنگام شنا و غواصی از پوشیدن و همراه داشتن جواهر آلات براق و درخشنده خودداری کنید. چرا که باراکودا به برق حاصل از انعکاس نور این اجسام حساس بوده و خیلی سریع حمله می کند.
2-    باراکودای بزرگ عموما جذب آبهایی می شود که گل آلود بوده و دید بسیار ضعیفی دارند ( Turbid Water ) از شنا کردن و غواصی در چنین آبهایی که احتمال حضور باراکودا هست , خودداری کنید.
3-    اگر به ماهیگیری و خصوصا شکار ماهی با تفنگ مخصوص در زیر آب رفتید , فورا ماهی شکار شده را آب خارج کنید , باراکودای بزرگ خیلی سریع به این ماهی و احتمالا غواصی که هنوز این ماهی را در اختیار دارد حمله می کند.
4-    اگر به ماهیگیری و خصوصا شکار ماهی باراکودا با تفنگ مخصوص در زیر آب رفتید هنگام خروج نیزه از بدن باراکودا مواظب سر او باشید تا ما را گاز نگیرد, چرا که با دندانهای تیز خود می تواند جراحت سختی را به شما وارد کند.
5-    هنگام شنا و غواصی از سر و صدا و چلپ چلوپ کردن خودداری کنید , باراکودای بزرگ به سر و صدای حاصل از چلپ و چلوپ بر روی سطح آب بسیار حساس بوده و عموما به  شناگران و اسکین دایورهای ناشی و بی احتیاط حمله می کند.
6-    از نزدیک شدن به باراکودای بزرگ و احیانا اذیت کردن این ماهی خطرناک جدا خودداری کنید.
7-    چنانچه هنگام غواصی باراکودای بزرگ در نزدیکی شما پیدا شد, آرام و خونسرد و بی حرکت مانده تا دور شود و هرگز در تعقیب و خصوصا شکار آن نباشید و از خوردن گوشت آن بدلیل سمی بودن بشدت خودداری نمایید.


کمک های اولیه

1-    د ر هنگام بروز حادثه, خونسردی خود  را حفظ کرده و سعی کنید آرام باشید و به مصدوم کمک کنید تا هر چه سریعتر از آب خارج شود.
2-    خرده های باقیمانده از دندان باراکودا را از محل زخم با دقت و احتیاط خارج کنید.
3-    زخم را با آب شیرین شستشو دهید.
4-    با گذاشتن یک گاز استریل و فشار دادن آن برروی محل بریدگی جلوی خونریزی را بگیرید.
5-    زخم را باند پیچی نمایید.
6-    جراحت های حاصل از حمله باراکودای بزرگ , بریدگی و پارگی می باشد شبیه جراحتهای ناشی از حمله کوسه ها , لذا توصیه های پزشکی در بخش کمک های اولیه کوسه را انجام دهید و مصدوم را فورا به فوریت های پزشکی برسانید.

 

منبع : کتاب جانوران دریایی خطرناک خلیج فارس و دریای عمان
 
با تشکر از جناب آقای رسول زارع زاده

Logo

مرکز غواصی ایران با هدف افزایش علم وشناساندن این رشته مفرح در کشور عزیزمان ایجاد شده است نویسندگان این سایت از غواصان کار آزموده و با سابقه می باشند و استادان و مدرسان در باﻻ بردن سطح علمی این رشته در ایران در کنار ما خواهند بود.

logo-samandehi