توصیه های ایمنی برای شناگران و غواصان

 توصیه های ایمنی برای شناگران و غواصان

1.در محلهای محافظت شده و شناخته شد ه , شنا یا غواصی نموده و به هشدارهای ناجیان غریق , گارد ساحلی و خصوصا بومیان منطقه توجه نمایید.
 
2.قبل از اقدام به شنا و مخصوصا غواصی , مسئولین محل را از برنامه خود آگاه کرده تا آنها در جریان برنامه شما باشند.


3.قبل از سفر به دریا سعی کنید از جانوران خطرناک دریایی شناخت کاملی داشته باشید و با حداقل شکل ظاهری آنها را بخوبی بشناسید  و خصوصا به کود کان و نوجوانان  نیز آموزش دهید.
 
4.قبل از شنا و غواصی سعی کنید از افراد  مطلع وآگاه محل مورد نظر , درباره جانوران خطرناک دریایی و دیگر خطرات احتمالی منطقه اطلاعات کاملی را به دست آورید.
 
5.هرگز به تنهایی اقدام به شنا و غواصی در دریا نکنید و همیشه در قالب یک گروه باشید تا اگر احیانا مشکلی برای یکی از اعضا گروه پیش آمد بقیه بتوانند به او کمک کنند , همیشه به یاد داشته باشید که جانوران خطرناک دریایی حتی کوسه ها هرگز به یک گروه شناگر یا غواص حمله نمی کنند.
 
6.بهتر است قبل از شنا و غواصی در دریا از آمادگی جسمانی نسبتا خوبی برخوردار باشد.
 
7.چنانچه قصد پیاده روی در قسمت کم عمق دریا را دارید , همیشه یک چوب دستی بلند به همراه داشته باشید و نوک این چوبدستی را جلوی قدمهایتان به زمین بزنید تا اگر احیانا جانوری آنجا بوده فرار کرده و دور شود و یا اگر با جانوری برخورد نمودید بتوانید از آ برای دور کرن جانور کمک بگیرید.
 
8.چنانچه قصد قدم زدن در مناطق کم عمق و حاشیه خط ساحلی را داشتید , حتما کفشی ساق بلند با تختی ضخیم و محکم به پا داشته باشید تا اگر احیانا پای شما بر روی جسمی و یا یکی از انواع ماهیان خطرناک رفت , آسیب ندیده یا کمتر دچار مصدومیت شوید.
 
9.چنانچه در هنگام شب قصد پیاده روی در کنار ساحل را داشتید , حتما چراغ قوه با خود داشته باشید و به دقت جلو را نگاه کرده و مواظب باشید که قدمهایتان را کجا می گذارید تا احیانا بر روی یک ماهی خطرناک که دارای خارهای سمی بر روی پشتش می باشد و در زیر گل و لای مخفی شده , گذاشته نشود.
 
10.از برداشتن , دست زدن و خصوصا لگد زدن به ماهیان مرده کنار ساحل جدا خودداری کنید, چرا که امکان دارد این ماهیان دارای خارهای سمی بوده و به بدن شما فرو رود.
 
11.سعی کنید هنگام شنا و غواصی برای محافظت از دستها و پاها , همیشه دستکش و کفش مخصوص غواصی پوشیده باشید تا در اثر تماس ناگهانی با بدن جانوران دریایی و حتی نیش آنها مجروح نشوید.
 
12.از نزدیک شدن و دست زدن به هر نوع ماهی که دارای شکل عجیب و غریبی بوده و یا دارای خارهای تیزمی باشد جدا خود داری کنید چرا که خار این ماهیان سمی می باشد .
 
13.اگر قصد شنای طولانی را د ارید , همیشه در امتداد خط ساحلی و موازی با ساحل شنا کنید تا در دید  افراد ساحل باشید و از شنا کرد ن به سمت وسط دریا و خارج شدن از دید افراد ساحلی جدا خودداری کنید.
 
14.اگر قصد  شنای طولانی را د ارید , برای محافظت از پوست بدن خود در برابر اشعه آفتاب و همچنین موجودات دریایی که به بدن می چسبند و احتمالا دارای سم بوده و سبب آسیب رساندن به پوست شما می شوند , لباس و خصوصا پیرهن به تن کنید و اگرمی توانید از لباس های مخصو ص ضد آفتاب که در برابر موجودات دریایی مزاحم هم مقاوم هستند , استفاده کنید.
 
15.هنگام شنا از سر و صدا و چلپ وچلوپ کردن بیش از اندازه خوددار کنید , خصوصا در محل هایی که احتمال حضور کوسه ها و دیگر جانوران دریایی خطرناک می باشد , چرا که اکثر جانوران خطرناک دریایی دارای شنوایی قوی هستند و نسبت به صدا حساس  بوده و سرعا به منبع صدا حمه می کنند.
 
16.هنگامی که دریا خراب و طوفانی است هرگز قدام به شنا و غواصی ننمایید.
 
17.از شنا و غواصی کردن در شب و یا هنگام غروب خورشید جدا خودداری نمایید چرا که عموما جانوران خطرناک دریایی در شب به شکار رفته و حمله می کنند و چنانچه قصد غواصی در شب را داشتید در محلی غواصی کنید که قبلا در روز آنجا غوصی کرده اید و آنجا را کاملا می شناسید.
 
18.از شنا و غواصی در آبهای گل آلود ,تیره و تاریک و آب هایی که دید ضعیفی دارند جدا خودداری کنید, زیرا اکثر حمله های جانوران دریایی خطرناک  در این آب ها اتفاق می افتد.
 
19.چنانچه هنگام شب منطقه ای رسیدید که عمق آب از قد شما بیشتر بوده و آب گل آلود یا تیره و تار بود و شما قادر به دیدن کف آب نبودید, هرگز سعی نکنید پای خود را به کف آب رسانیده و یا با سرغوص زده و به کف برسید , چرا که امکان دارد جانور خطرناکی کف دریا بوده و شما بطور ناگهانی با او برخورد کنید.
 
20.از همراه داشتن جواهرات براق و درخشنه و همچنین پوشیدن لباسهای براق هنگام شنا و یا غواصی جدا خوداری کنید , چرا که عموما جانوران دریایی جذب نور و درخشندگی شده و به هر چیزی که برق بزند حمله می کنند.
 
21.اگر قصد شنای طولانی را دارید و می خواهید مسافت زیادی را شنا کنید , قبل از شنا سعی کنید کف پاها و دست هارا با جوراب و دست کش تیره بپوشانید , زیرا کف دستها وپاها نسبت به دیگر بخشهای بدن سفیدتر و درخشان تر است و می نواند هنگام شنا ماهیان را تحریک کرده تا به شما حمله کنند و یا می توانید نظیر بومیان کف دستها و پاها را حنا زده و رنگ نمایید.
 
22.در صورت امکان هنگام شنا و غواصی همیشه یک کارد غواصی تیز به همراه داشته باشید تا اگر احیانا در چیزی گیر کردید بتوانید خود را آزاد کنید.
 
23.بهتر است هنگام شنا در دریا از فین های شنا و یا غواصی برای راحتی, صرف انرژی کمتر و سرعت بیشتر استفاده نمایید.
 
24.همیشه هنگام غواصی سعی کنید با داشتن شناوری خوب , فاصله در حدود یک متر از کف دریا را حفظ نمایید تا از برخورد با کف دریا و احیانا صخره ها و موجودات دریایی جلوگیری نمایید.
 
25.هرگز با بدن زخمی و زخمی که دارای خونریزی است شنا و غواصی نکنید , زیرا بوی خون سبب تحریک شدید جانوران دریایی می شود.
 
26.خانم هایی که در دوران قاعدگی به سر می برند , از شنا و غواصی در دریا جدا خودداری نمایند.
 
27.اگر به ماهیگیری رفتید , ماهی صید شده را برای تازه ماندن و خشک نشدن در آب دریا قرار ندهید و آنها را خارج از آب در خشکی یا قایق نگه دارید , چرا که جانوران دریایی خطرناک و دیگر ماهیان عموما به این ماهیان که احتمالا دارای خونریزی هم می باشند حمله می کنند.
 
28.هرگز در محلی که شناگران مشغول شنا و یا غواصان در حال غواصی می باشند اقدام به شکار ماهی با تفنگ غواصی ننمایید چرا که بوی خون ناشی از جراحت بدن ماهی با نیزه تفنگ غواصی می تواند سبب تحریک و نزدیک شدن جانوران دریایی خطرناک در آن نزدیکی خصوصا کوسه ها و باراکودای بزرگ شود.
 
29.هنگام ماهیگیری همیشه با خود یک چوب بلند و خشک داخل قایق یا در خشکی به همراه داشته باشید تا بتوانید از آن برای دور کردن و یا برگرداندن جانوران خطرناک دریا استفاده کنید.
 
30.هرگز سعی نکنید سر هر جانور دریای را لمس کنید و یا دست خود را نزدیک سر این جانوران ببرید , زیرا تمامی جانوران دریایی حتی انواع بی خطرها , نسبت به سر خود حساس بوده و سریعا واکنش نشان می دهند.
 
31.هرگز دست خود را داخل حفره , سوراخ و یا غار دریایی نکنید , چرا که امکان دارد جانوری داخل آن بوده و دست شما را گاز بگیرد.
 
32.چنانچه در زیر آب هنگام غواصی با جانور خطرناک و یا بزرگی مواجه شدید , سعی کنید نترسیده و آرام در جای خود بیحرکت مانده تا آن جانور دور شود.
 
33.از نزدیک شدن به هر نوع ماهی یا کوسه که طول بدنشان از قد شما بلندتر است جدا خودداری کنید و اگر آنها نزدیک شدند بیحرکت مانده تا دور شوند.
 
34.فراموش نکنید که دریا محل زندگی موجودات دریایی است و شما غریبه و مهمان می باشید, لذا باید همیشه به محل و محدوده ی جانوران دریایی احترام گذاشت و هرگز در این محدوده ها برای آنها ایجاد مزاحمت نکنید.
 
35.چنانچه هنگام شنا یا غواصی به گروه یا دسته ای از ماهیان کوچک و یا بزرگتر برخورد کردید سعی کنید از آن فاصله بگیرید, چرا که ماهیان بزرگتر برای تغذیه به این دسته ها حمله می کنند و برای دور کردن موجودات دیگر به آنها حمله می کنند و اگر شما نزدیک آنها باشید به شما نیز حمله می کنند.
 
36.از خوردن گوشت صدف های حلزونی و هر صدف دریای که دارای گوشت سیاه رنگ می باشد جدا خودداری نمایید, چرا که این گوشت ها سمی بوده و می توانند سبب مسمومیت شدید شوند.
 
37.گوشت ماهی های سمی با هر نوع طبخی خاصیت سمی خود را از دست نداده و بر اثر حرارت و یا خشک کردن و یا دیگر روش های پخت, همچنان دارای سم بوده و می تواند باعث بروز مسمومیت گردد و لذا از پختن و خوردن گوشت و یا دیگر اعضای بدن ماهی های سمی جدا خودداری کنید و قبل از خوردن گوشت هر نوع ماهی خصوصا هنگام ماهیگیری شخصی , از غیر سمی بودن آن مطمئن شوید.
 
38.از خوردن گوشت لاک پوشت های دریایی جدا خودداری نمایید چرا که گوشت اکثر گونه های این موجودات سمی می باشد.
 
39.از خوردن گوشت ماهیانی که ظاهری رنگ آمیزی شده و بسیار زیبا داشته و غالبا بدون فلس می باشند جدا خودداری کنید , چرا که اکثر این ماهیان سمی بوده و موجب مسمومیت غذایی شما می گردند.
 
40.از خوردن گوشت هر جانور دریایی که نمی شناسید جدا خودداری نمایید چرا که اکثر گونه های دریایی از هر خانواده ای سمی بوده و موجب ممسمومیت شما می شوند.


منبع : کتاب جانوران دریایی خطرناک خلیج فارس و دریای عمان
 
با تشکر از جناب آقای رسول زارع زاده
 

Logo

مرکز غواصی ایران با هدف افزایش علم وشناساندن این رشته مفرح در کشور عزیزمان ایجاد شده است نویسندگان این سایت از غواصان کار آزموده و با سابقه می باشند و استادان و مدرسان در باﻻ بردن سطح علمی این رشته در ایران در کنار ما خواهند بود.

logo-samandehi